Lipicaner

Koja je to rasa Lipicaner

Lipicanac ili lipicaner,

 

je rasa konja koja je dobila ime po ergeli lipica iz Habzburške monarhije. Generalno sive boje, lipicanci su rasa baroknog tipa koja je moćna, polako sazreva i poznata po dugovečnosti. Rasa je blisko povezana sa Španskom školom jahanja u Beču, Austrija, gde konji demonstriraju pokrete visoke škole ili “srednje škole” klasične dresure, uključujući visoko kontrolisane, stilizovane skokove i druge pokrete poznate kao “vazduh iznad zemlje”. .” Konji u Španskoj školi jahanja su prvenstveno odabrani od onih koji se uzgajaju u Piber Federalnoj ergeli, u blizini Graca, Austrija, i obučeni koristeći tradicionalne metode koje datiraju stotinama godina unazad, na osnovu principa klasične dresure.

Rasa lipicana datira iz 16. veka. Ime potiče od jedne od najranijih osnovanih ergela, koja se nalazila u blizini Lipice (na italijanskom se piše „Lipica“), tada deo Austro-Ugarske, a danas selo u Sloveniji i gde se još uvek uzgajaju lipicanci. Rasa je više puta bila ugrožena ratovima koji su zahvatili Evropu, uključujući tokom rata Prve koalicije, Prvog svetskog rata i Drugog svetskog rata. Spasavanje Lipicanaca tokom Drugog svetskog rata od strane američkih trupa proslavilo je Diznijev film Čudo belih pastuva.

Danas je osam pastuva priznato kao klasična osnovna krvna stoka ove rase, svi su oždrebljeni krajem 18. i početkom 19. veka. Svi moderni lipicanci vode svoje krvne loze do ovih osam pastuva, a svi pastuvi koji se razmnožavaju su uključili u svoje ime ime osnovnog oca svoje krvne loze. Poznate su i klasične linije kobila, do 35 priznatih u različitim registrima rasa. Većina konja registrovana je preko organizacija članica Međunarodne federacije Lipicana, koja pokriva skoro 11.000 konja u 19 zemalja i u 9 državnih ergela u Evropi. Većina lipicanaca živi u Evropi, a manji broj u Americi, Južnoj Africi i Australiji.

Karakteristike

Većina lipicana ima između 14,2 i 15,2 ruke (58 i 62 inča, 147 i 157 cm). Međutim, konji odgajani da budu bliži originalnom tipu kočije su viši, približavaju se 16,1 ruku (65 inča, 165 cm). Lipicanci imaju dugu glavu, pravog ili blago konveksnog profila. Vilica je duboka, uši male, oči velike i izražajne, a nozdrve raširene. Imaju čvrst vrat, ali zasveden, a greben je nizak, mišićav i širok. Oni su barokni konji, širokih, dubokih grudi, širokih sapi i mišićavog ramena. Rep se nosi visoko i dobro postavljen. Noge su mišićave i jake, sa širokim zglobovima i dobro izraženim tetivama. Stopala su obično mala, ali su čvrsta.[4]

Lipicanci imaju tendenciju da polako sazrevaju. Međutim, oni žive i aktivni su duže od mnogih drugih rasa, pri čemu konji izvode teške vežbe Španske škole jahanja sve do 20-ih godina i žive u 30-im.

Boja

Osim retkog konja jednobojne boje (obično zalivskog ili crnog), većina lipicana je siva. Kao i svi sivi konji, imaju crnu kožu, tamne oči, a kao odrasli konji imaju belu dlaku. Sivi konji, uključujući lipicance, rađaju se sa pigmentiranom dlakom — kod lipicana, ždrebe su obično lovore ili crne — i svake godine postaju svetliji kako se proces sivenja odvija, a proces se završava između 6. i 10. godine. Lipicanci zapravo nisu pravi beli konji, ali ovo je uobičajena zabluda. Beli konj se rađa beo i ima nepigmentiranu kožu.

Sve do 18. veka, lipicanci su imali druge boje dlake, uključujući tamnu, lovoru, kestenastu, crnu, pegastu i koso. Međutim, siva je dominantan gen. Siva je bila boja koju je preferirala kraljevska porodica, tako da je boja bila naglašena u praksi uzgoja. Tako je u populaciji malih rasa, kada je boja namerno odabrana kao poželjna karakteristika, postala boja velike većine lipicanskih konja.[6] Međutim, dugogodišnja je tradicija da španska škola jahanja ima bar jednog pastuva lipicanca u rezidenciji, a ta tradicija se nastavlja i danas.